Optika

FP7 3x3D - véletlen hozzáférésű 3D kétfoton mikroszkóp fejlesztése

A projektben kifejlesztünk és optimalizálunk egy új típusú, véletlen hozzáférésű 3D kétfoton  mikroszkópot, amely lézernyalábot pásztázva három egymástól viszonylag távol eső, de funkcionálisan összefüggő központi idegrendszeri terület három tengely menti letapogatását és aktivitás-mérését végzi (3x3D rendszer).

Medicontour - intraokuláris szemlencsék vizsgálata

A projekt célja a szürkehályogos betegeknek beültetett intraokuláris lencsék (IOL) optikai tulajdonságainak tudományos vizsgálata és ehhez kapcsolódó gyártástechnológia fejlesztése. A cél, hogy a betegek olyan beültetett mű-szemlencsét kapjanak amivel látásuk mind távoli tárgyakra mind olvasási távolságra az egészséges szem vízusát eléri.

Femtoszekundomos lézer alkalmazások

Tanszékünkön évek óta széles körű kutatások zajlanak a femtoszekundomos lézer alkalmazásokkal kapcsolatban. Elsősorban akusztooptikai eszközök felhasználásával szeretnénk a femtoszekundomos lézer impulzosok alkalmazási területeit kiszélesíteni, ill. az impulzusok időbeli és terbéli viselkedését befolyásolni.

LASRAM – Infravörös dióda lézerek alkalmazási célú optimalizálása

Infravörös (1500 nm és 2000 nm hullámhosszú) dióda lézerek és sugárcsatolásuk kutatása, azok alkalmazási (pl. orvosi) célú optimalizálása. Lézerdióda: maximális stabil kimenő teljesítmény, hőmérsékletváltozások hatása, impulzus- és nyalábparaméterek meghatározása. Sugárvezetés: veszteségek feltárása és minimalizálása (nyalábformáló és becsatoló optikával), optikai tulajdonságok, határfelületek károsodásának vizsgálata.

Kvantumoptika - Fotonika

Szerkesztés alatt!