Optika

FP7 3x3D - véletlen hozzáférésű 3D kétfoton mikroszkóp fejlesztése

A projektben kifejlesztünk és optimalizálunk egy új típusú, véletlen hozzáférésű 3D kétfoton  mikroszkópot, amely lézernyalábot pásztázva három egymástól viszonylag távol eső, de funkcionálisan összefüggő központi idegrendszeri terület három tengely menti letapogatását és aktivitás-mérését végzi (3x3D rendszer).

Medicontour - intraokuláris szemlencsék vizsgálata

A projekt célja a szürkehályogos betegeknek beültetett intraokuláris lencsék (IOL) optikai tulajdonságainak tudományos vizsgálata és ehhez kapcsolódó gyártástechnológia fejlesztése. A cél, hogy a betegek olyan beültetett mű-szemlencsét kapjanak amivel látásuk mind távoli tárgyakra mind olvasási távolságra az egészséges szem vízusát eléri.

Femtoszekundomos lézer alkalmazások

Tanszékünkön évek óta széles körű kutatások zajlanak a femtoszekundomos lézer alkalmazásokkal kapcsolatban. Elsősorban akusztooptikai eszközök felhasználásával szeretnénk a femtoszekundomos lézer impulzosok alkalmazási területeit kiszélesíteni, ill. az impulzusok időbeli és terbéli viselkedését befolyásolni.

Pásztázószondás mikroszkópia alkalmazása

A kutatás célja nagyfelbontású atomerő mikroszkópos képek készítése nanostruktúrákról, anyagtudományi vagy éppen biológiai mintákról egy Bruker Dimension Icon készülék segítségével. Az eszköz 210 mm átmérőjű általános felhasználású vákuum próbatartóval van ellátva, így biztosítva a nagy felületen történő mérések lehetőségét. Kutatásainkra levegő és folyadék közegben is sor kerülhet. A topológiai képalkotás mellett az anyagok nanoelektromos és nanomechanikus tulajdonságit is kutatjuk.

LASRAM – Infravörös dióda lézerek alkalmazási célú optimalizálása

Infravörös (1500 nm és 2000 nm hullámhosszú) dióda lézerek és sugárcsatolásuk kutatása, azok alkalmazási (pl. orvosi) célú optimalizálása. Lézerdióda: maximális stabil kimenő teljesítmény, hőmérsékletváltozások hatása, impulzus- és nyalábparaméterek meghatározása. Sugárvezetés: veszteségek feltárása és minimalizálása (nyalábformáló és becsatoló optikával), optikai tulajdonságok, határfelületek károsodásának vizsgálata.