Kvantummechanika a távközlési és az informatikus mérnök szemével

Rövid cím: 
Kvantummechanika a távközlésben
Időpont: 
2017. 01. 24. 13:00
Hely: 
F213-as terem
Előadó: 
Imre Sándor

Tisztelt Kollégák!

Az alábbi két tanszéki szemináriumra várjuk azokat, akiket érdekel a kvantum-technológia.

·         jan. 24-én  13:00-kor az F213-as teremben: Imre Sándor tart előadást "Kvantum mechanika a távközlési és az informatikus mérnök szemével" címmel.

Az előadásban bevezetést ad a kvantum mechanika mérnöki absztrakciójába: kvantum bit, kvantum kapuk, mérés. Erre építve a kvantum algoritmus tervezés alapjai hangzanak el. Ezt követően pedig az információátvitel kvantumos megoldásai kerülnek bemutatásra, alkalmazási példaként az egyfotonos (szabadtéri) és folytonos változós (optikai szálas) kvantum kulcsszétoszás elve.

·         jan. 30-án 13:00-kor az F213-as teremben Kis Zsolt tart előadást "Áttekintés a kvantumos titkos kulcsmegosztás kísérleti megvalósításairól" címmel.

 A kvantumos titkos kulcsmegosztásnak két fő válfaja van: ún diszkrét változós és folytonos változós. A diszkrét változós  egyfoton hullámcsomagok küldésén alapul, a klasszikus kulcsot a hullámcsomagok sorozatába kódolják. A folytonos változós esetben gyenge fényimpulzusok amplitúdója és fázisa hordozza a kvantumos információt, a vett hullámcsomagot a titkosító kulcs kódolásához és dekódolásához használják. A kétféle eljárás alapvetően más fényforrást, szerkezeti felépítést, detektálási eljárást és utólagos jelfeldolgozást kíván. Az előadásomban bemutatom mindkét  rendszert. Végül rövidem ismertetem a csapatunk által fejlesztett készüléket is.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!