Gyászhír: Elhunyt Dr. Péczeli Imre

Dr. Péczeli Imre a BME TTK Atomfizikai Tanszékének nyugalmazott címzetes egyetemi tanár 2024. május 29-én, 74 éves korában elhunyt.

Imre a tanszékünk talán legrégebbi, és még az idei tanévben is aktívan dolgozó munkatársa volt. 1974-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karon megszerzett fizikusi diplomája megszerzése után Kovács István professzor mellett a kétatomos molekulák spektroszkópiájának elméleti számolásával kezdett foglalkozni. (Abban az időben az adatátvitel lyukszalagon történt, ha még valaki emlékszik, hogy az mi volt.)

 

D750_34908_small.jpg

 

1978-ban a tanszéken elindult az alkalmazott kísérleti kutatás-fejlesztési tevékenység, és Imre ebbe örömmel bekapcsolódott. Különböző lézerek, optikai és lézeres spektroszkópiai méréstechnikák fejlesztése volt a feladata, és Imre, akinek kiváló műszaki érzéke volt, a 80-90-es években lelkesen, rendkívül innovatív módon vett részt ezekben a projektekben.

A kutatás-fejlesztési tevékenység során szükségszerűen felmerülő problémákkal bátran szembenézett es kitartó munkával és sok ötlettel oldotta meg azokat.

 

Időközben a körülöttünk lévő világ is megváltozott, fejlesztési munkáinkkal már számos nemzetközi sikert is arattunk, eredményeinket neves hazai és nemzetközi vállalatok vették át.

Többször előfordult, hogy a kifejlesztett méréstechnikákat és berendezéseket „terepen” kellett bemutatnunk partnereinknek – Imre ilyenkor igazán elemében érezte magát, ezek, az olykor több hétig is eltartó külső helyszíni mérési kampányok felejthetetlen közös élmények voltak.

 

Imre a tanszékünk fiatal munkatársainak is lelkes támogatója volt, bárki fordulhatott hozzá elméleti, vagy gyakorlati problémáival, mindig készségesen segített. A diákokkal való kapcsolatát ugyanaz a segítőkészség jellemezte, a diákok ajánlására 2007 el is nyerte a TTK Kiváló Oktatója címet.

 

Mindig nyugodt, barátságosan kedves munkatársunk személyiségét mindannyian hiányolni fogjuk.